Policie chytla podvodníky, přišli si na 4 miliony

Brno - Dva muže z Brna, kteří údajně způsobili fakturačními podvody firmám v zemi škodu zhruba čtyři miliony korun, zadržela v uplynulých dnech policie. Muži k podvodům využívali takzvané bílé koně, kteří za ně zboží odebírali. Za to pak dvojice nezaplatila. Utržené peníze končily na kontech zahraničních bank. Nyní mužům hrozí osm let vězení, řekl dnes Vladimír Machala z brněnské hospodářské kriminálky. Muži jsou ve vazbě.

Muži odebrali přes nastrčené osoby, obvykle zadlužené, auta, počítače, barvy a laky. Zboží pak bylo prodáno pod cenou. Policie zatím eviduje šest poškozených firem. Pravděpodobně jich bude mnohem více.

K podvodům využívala dvojice podezřelých ve věku 29 a 44 let dva triky. Důvěru výrobců a dodavatelů si získali tím, že od nich nejprve řádně odebrali zboží, což jim umožnilo si později odebrat další materiál na fakturu. Za to ale už nezaplatili.

Druhým způsobem, jak získat zboží tak, aby na první pohled nevznikl dojem, že jde o rozsáhlý podvod, bylo to, že pachatelé zboží zčásti zaplatili. Dodavatelé předpokládali, že dostanou časem i zbytek peněz. Vysoké nedoplatky ale už nedostali.

Při domovních prohlídkách u podezřelých se našlo přes 14 kilogramů takzvaného investičního stříbra, perly, šperky, 350 000 korun a jedno podvodem vylákané auto. „Zajištěny tak byly peníze, cennosti a zboží za milion korun,“ uvedl Machala.

Hrozilo přitom to, že dvojice prchne před spravedlností. V době odhalení případu se oba podezřelí zdržovali v Jihoafrické republice. Zatčeni byli na letišti v Praze-Ruzyni při návratu do vlasti.

Vydáno pod