Hrušovanský sklad „omylem“ zapálil opilec

Brno – Velký požár skladu svíček v Hrušovanech u Brna způsobil v květnu muž, kterého nyní dopadla policie. Sklad však před půl rokem nebyl jeho cílem. V opilosti se vydal podpálit starou trafiku u autobusového nádraží. Plameny však přeskočily na sousední objekty. Ze dvou hal zbyly jen obvodové zdi, veškeré uskladněné zboží lehlo popelem. Škoda přesáhla 25 milionů korun.

Hořet začalo 22. května kolem druhé hodiny ráno. Nejprve vzplanula bývalá trafika, plameny ale rychle přeskočily i na vedlejší sklad. „Ve skladu byly parafíny, svíčky, umělé květiny a podobně, takže jakmile krovy prohořely dovnitř, celá stodola vzplála,“ uvedl starosta Hrušovan u Brna Miroslav Rožnovský (TOP 09). Ze střechy šlehaly až dvacetimetrové plameny. Hořící materiál komplikoval hasičům práci. „Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích, protože byl všude hustý černý dým z hořícího parafínu,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Starosta obce už tehdy vyjádřil podezření, že to nebyla náhoda. Hned ve vedlejší ulici a jen o několik minut dříve totiž hořelo také. „Neznámý pachatel zapálil i kontejner na odpadky. Bylo vidět, že je to nějaká šňůra, že se někdo bavil a zapaloval to úmyslně,“ uvedl starosta. Vyšetřování obavy starosty potvrdilo.

Proč ale muž trafiku – a tím i sklad – podpálil, není zcela zřejmé. Policie zjistila, že se palič před požárem opil a při návratu domů nemohl před restaurací nalézt své jízdní kolo. Místo domů se potom vydal k autobusovému nádraží, kde hořlavinou polil zeď vybydleného stánku s tabákem ve Vodní ulici. Objekt byl ale vyroben ze značně hořlavých materiálů. Plameny, které pak vyšlehly, se rychle šířily do okolí a zachvátily i svíčkárnu. Pachatele usvědčili svědci, kteří jej při podpalování stánku viděli.

Požár skladu svíček v Hrušovanech u Brna (zdroj: ČT24)