Další supermarket v Ostravě-Porubě nechtějí

Ostrava - Proti stavbě nového nákupního centra protestují někteří obyvatelé Ostravy-Poruby. Podle nich je v blízkém okolí obchodů už teď až příliš - například Kaufland či Tesco. Mnohem více jim chybí zeleň. O další volnou plochu proto nechtějí přijít. Starosta Poruby ale říká, že se lidé měli ozvat dříve. Na zásah radnice je už podle něj pozdě.

Na této louce uprostřed porubského sídliště má stát velký obchodní dům. Rozhodli o tom zastupitelé před 2 lety. Obyvatelé okolních domů to ale zjistili až teď. „Zarazilo mě to, protože vím, že v okolí je spousta hypermarketů. Není nutné zastavovat další a další plochy - zvláště tady v centru Poruby,“ říká Adam Kantor. „Tady bude stát velký obchodní dům a k tomu bude jezdit hodně aut. Bude tady velké parkoviště a toho smogu co z toho bude…“ zlobí se Bohumír Grochovec. Taková stavba by podle odpůrců nákupního střediska měla stát výhradně na okraji města.

Mezi odpůrci je i Pavel Horečka: „Jsem upřímně zděšen, když jsem se dozvěděl, že tady má stát obrovská budova, vlastně taková tovární hlava, uprostřed domů.“ Starosta městského obvodu Ostrava-Poruba Miroslav Novák (ČSSD) stavbu brání: „V žádném případě nejde hovořit o tovární hale. Ty objekty by měly splňovat nároky moderní architektury. Rozhodně popírám, že by to byla nějaká šopa.“

Zhruba 1/3 plochy má zabrat prodejna patřící velkému obchodnímu řetězci. Zbytek prostoru zaplní malé obchody. Někteří lidé by ale byli raději, kdyby tu místo další budovy vznikl park. Starosta Novák to ale odmítá: „My v této chvíli už jsme mimo hru. Celý tento proces byl nastartován před dvěma lety. Víceméně se s tím nedá nic dělat.“

Podle porubského starosty zahájí investor stavbu na jaře. Odpůrci nákupního centra mají proto už jen málo času. Vzdát se ale nechtějí.