Tajný závod motorkářů projel Vysočinou

Jihlava - Tajný závod motorkářů – poslední v letošní sezoně - se jel v sobotu na Vysočině. 200 kilometrů dlouhá trasa závodu zůstala všem čtyřiceti motorkářům, kteří se zúčastnili, utajená až do startu. Tajné závody plánují motorkáři i na příští rok, v žádném případě prý nepůjde o rychlostní závody, ale o orientační.

Na startu tajného závodu se sešly rozličné typy motocyklů. Byly tu k vidění malé i velké motorky, endura, harleje i skútry, na start se postavila i jedna motokára. Na startu se rovnali ženy, muži i celé rodiny z různých koutů země. Jedním z lákadel závodu je i tajná trasa, která umožňuje závodníkům podívat se i na místa, kam by se sami nevypravili.

Ovládat motorku nestačí, při orientačním tajném závodě je nutností i úhloměr, pravítko a také všestrannost k plnění fyzických úkolů. „Není to hlavně o rychlosti, ale o tom, že vlastně jim tady během cesty můžeme ukázat různé hrady, zámky, památky, kde musejí sbírat různé informace,” popisuje speciální zaměření závodu jeho organizátor Roubič a dodává: „Náš závod je zvláštní v tom, že se jede podle azimutů.”

Závod motorkářů monitorovali po celý den i policisté. „V současné době, je asi 14 hodin, jsme zaznamenali asi 40 motorkářů, kteří projeli. Z toho do deseti překročilo stanovenou rychlost,” chválí si průběh závodu policista Martin Souček.

Vydáno pod