Přerov: Otevření památníku a stezky lovců mamutů

Přerov - Kosti zvířat z poslední doby ledové mohou vidět návštěvníci v nově otevřeném památníku v přerovské místní části Předmostí. Lokalita je známá jako jedno z největších pravěkých sídlišť u nás.

Kosti mamutů, soba, koně sprašového či zajíce nebo vlka staré více než dvacet pět tisíc let mohou vidět návštěvníci nového památníku lovců mamutů. Slavnostního otevření se zůčastnila více než stovka zvědavců. ”Stáří nalezových vrstev se pohybuje mezi dvaceti pěti až dvaceti osmi tisíci lety. Teď jsme odebrali nové vzorky a čekáme výsledky, které stáří ještě zpřesní,” říká Jiří Svoboda z brněnského Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Pavilon je součástí osmikilometrové naučné stezky, která mapuje nejen pravěkou historii oblasti, ale i přírodní zajímavosti. Město si od projektu slibuje zvýšení cestovního ruchu. ”Všechny nálezy, všechny pozůstatky prehistoriské fauny jsou na svých místech, přesně tam, kde se mamutí lopatka nebo mamutí kel či něco podobného nalezlo,” uvedla náměstkyně primátora Přerova Elena Grambličková.

Památník se zakonzervovanými nálezy je jediným v Česku. Vedení Přerova se ale obává, aby ho neničili vandalové. Je totiž umístěn uprostřed sídliště. Na vybudování unikátního památníku a naučné stezky se podílela města Přerov spolu s polským Ozimkem. Sedm milionů korun na stavbu poskytla Evropská unie.