Přestupky a řidičské průkazy v OStravě

Ostrava - Nový silniční zákon platí necelé čtyři měsíce. Respekt řidičů je ale pryč, stěžují si na to policisté. Počet nehod podle nich přestal klesat už na konci září. Alarmující jsou říjnová čísla: Za první tři týdny je počet mrtvých stejný jako za celý měsíc v loňském roce. Policisté slibují, že je na silnicích bude vidět znovu víc. Nejčastějším dopravním přestupkem je podle nich rychlá jízda.

94 km/hod na místě, kde je padesátka. 136 km/hod místo povolených devadesáti. To jsou jen některá zjištění během včerejší policejní akce v Ostravě. Řidiči si podle dopravních policistů přestali brát servítky.

Řidiči se shodují, že důvodem je málo kontrol na silnicích. Přesto ještě v letních měsících vypadala situace na silnicích mnohem lépe. Nehod ubývalo a policejní statistiky lámaly všechny rekordy.

Vedoucí krajského dopravního inspektorátu Ostrava Major Jiří Zlý říká, že se u řidičů opětovně začala vytrácet ta kázeň. „Jistou roli v tom mohla sehrát dejme tomu i nějaká ta negativní kampaň vůči celému zákonu jako celku,“ dodává Jiří Zlý.

Policistům komplikují práci i některé chyby v silničním zákoně. Pověřené obce mají jen pět dní na to, aby písemně informovali řidiče o zadržení jejich průkazů. Když to nestihnou, musí je automaticky vrátit. V budoucnu by měla být policie na cestách více vidět. Na místech, kde se nejčastěji bourá, plánuje mimořádný dohled.