Webkamery chtějí na brněnské onkologii využít k e-learningu

Brno - Neúspěchem skončila snaha dětské nemocnice v Brně, která se snažila umožnit komunikaci rodičů s dětmi pomocí webových kamer. Většina rodičů totiž nemá doma potřebné vybavení a děti raději píší SMS zprávy nebo si posílají e-maily. Čtyři kamery by ale neměly zůstat nevyužité. Nemocniční základní škola je chce začít používat k výuce přes internet.

Každý kontakt s rodiči a kamarády je pro pacienty prospěšný, řekli si v brněnské dětské nemocnici. Před třemi lety nakoupila nemocnice 4 webové kamery. Prvotní nadšení ale dlouho nevydrželo. Rodiče ani děti neměli o komunikaci pomocí webových kamer zájem. Kamery jsou proto už nějakou dobu mimo provoz.

Kromě toho, že se rodičům zdálo zbytečné pořizovat si domů webovou kameru, báli se i ztráty soukromí. Rodičům se navíc nelíbilo, že jejich děti, které se léčí na onkologii, bude moci na internetu pozorovat kdekdo, nabízí další vysvětlení přednosta brněnské dětské onkologie Jaroslav Štěrba.

Hesla a další bezpečnostní opatření se zase nelíbila dětem. U každého spuštění počítače v základní škole při FN Brno musí totiž být učitelka nebo vychovatelka, a to zase postrádá intimitu, přiznává ředitelka školy Ilka Vaďurová.

Děti ke komunikaci dnes raději využívají jiné technické vymoženosti. S kamarády ze školy si dopisují přes ICQ nebo se domlouvají pomocí mobilních telefonů.

Webové kamery ovšem neskončí uložené v krabicích. Základní škola při FN už má vypracovaný projekt ve kterém využije kamer k vyučování dětí přes internet - takzvanému e-learningu. Čeká už jen na finanční podporu z ministerstva školství.