Budou kamery v šatnách na jihlavském koupališti?

Jihlava - Provozovatel jihlavského koupaliště chce do šaten umístit kamery. Tvrdí, že se tam množí krádeže. Návštěvníci se ale bojí šmírování a s kamerami v šatnách nesouhlasí. Provozovatel koupaliště si chce nejprve udělat průzkum mezi návštěvníky a také důkladný právní rozbor. Kamery na jihlavském koupališti se tak mohou objevit nejdříve na začátku příštího roku.

Na náměstí, v obchodech, na úřadech nebo v bance – tam už jsme si na kamery zvykli, diskutuje se teď o kamerách ve škole a v Jihlavě chtějí kvůli zlodějům sledovat i šatny, kde se lidé převlékají před vstupem na koupaliště. Podle mluvčího provozovatele koupaliště Martina Málka bude monitorován prostor uliček u šatních skříněk. Návštěvníci koupaliště nejsou v názorech na kamery jednotní. Podle některých nemají v šatně co dělat, a argumentují nárokem na soukromí. Jiným je existence kamer lhostejná.

K záměru vybavit šatny kamerou přiměl provozovatele koupaliště poslední případ vykradené skříňky. „Byly odcizeny cennosti, mobil, platební karty, klíče od auta, následně byl ukraden i automobil a škoda se vyšplhala na dvě stě tisíc korun,” uvedl mluvčí Málek.

Dobrou zkušenost s kamerami mají na koupališti v Havlíčkově Brodě, monitorují pouze vstupní turnikety, a už se jim podařilo odhalit zloděje. „Vytipujeme si čas, kdy sem návštěvník přišel, kdy odešel a z těch fotek vytipujeme, kdo by to mohl být a informace poskytneme polici,” popisuje vedoucí bazénu Havlíčkův Brod Bohumil Slanař. „Kamerový systém nebude fungovat tak, že by někdo u monitoru seděl a sledoval návštěvníky, ale bude to archivace, záznam,” obhajuje zřízení kamer na jihlavském koupališti Málek.

Právníci oslovení Českou televizí se ale shodují, že do šaten kamera nepatří. „Záznam nebo snímání v místech spojených s odkládáním svršků a lidskou intimitou je nepřípustné,” myslí si advokát Jaroslav Širmer.

Kamery na jihlavském koupališti se mohou objevit nejdříve na začátku příštího roku. Provozovatel koupaliště si chce nejprve udělat průzkum mezi návštěvníky a také důkladný právní rozbor.