Střecha synagogy v Lošticích ukrývala knihy z 18. století

Severní Morava - Židovská synagoga v Lošticích vydala v těchto dnech další ze svých tajemství. Při opravách střechy našli dělníci za trámem fragmenty dvou knih z osmnáctého století. Podle odborníků jde o texty v hebrejštině vytištěné na ručním papíru. První spisek obsahuje text Bible, druhá knížka je modlitební.

Podle pamětníků i odborníků jsou nalezené fragmenty náboženských knih součástí takzvané loštické genyzy – tedy jakéhosi skladu nebo úkrytu, kam židé ukládají posvátné předměty a texty, které jsou poškozené a nemohou být už dále používány.

„Pamětníci říkají, že některé spisy, které tam byly uloženy, se vyhazovaly pryč. Pravděpodobně bylo někomu líto tento spisek zlikvidovat, tak ho zastrčil pod trám a tam přežil až dodnes,” uvedl starosta Loštic Ctirad Lolek. „Není to první nález – my už máme několik dokumentů, dokonce i ručně psaných, které byly nalezeny při předchozích úpravách a rekonstrukcích,” dodal koordinátor občanského sdružení Respekt a tolerance Luděk Štipl.

Fragmenty dvě stě let starých knih teď budou zkoumat odborníci. Ti musejí spisy, které jsou ve velmi špatném stavu, kompletně zrestaurovat. Štipl věří, že ty nejzajímavější nalezené předměty se stanou součástí muzejní expozice, která bude umístěna v synagoze.

Loštická synagoga, která byla založena v letech 1805 až 1806 a postavena v klasicistním slohu, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. V současné době stavební firma opravuje střechu. Město chce celou stavbu co nejdříve vrátit do původního stavu. Už teď tu ale probíhají výstavy a koncerty.