Zlínské sídliště Jižní svahy dnes provoněla tříkrálová zabijačka

Zlín - Pravá zabijačka nikoli na vesnickém dvorku ale uprostřed panelového sídliště? Ve Zlíně je to už druhým rokem součást právě vrcholící tradiční Tříkrálové sbírky, jejíž výtěžek má pomoci lidem v nouzi.

Tříkrálová sobota na největším zlínském sídlišti byla poněkud nezvyklá. Před zdejším kostelem to začalo už po osmé hodině ráno vonět. Mistři řezníci přivezli maso už naporcované, ale zpracovávat ho začali až na místě. „Nabízíme klasické zabijačkové pochoutky, to znamená zabijačkovou polévku, ovar, tlačenku, budou jitrnice, tady máme na grilu nějaké klobásy, nějaké maso,” popisuje akci ředitel Charity Zlín Vlastimil Vajďák.

„Na této akci se lidé společně sejdou, ochutnají tradiční výrobky z moravské zabijačky a zároveň přispějí, ať už do kasiček, které tady máme k dispozici, anebo vlastním přímým nákupem těchto výrobků. Výtěžek z tohoto prodeje jde taktéž na Tříkrálovou sbírku,” vysvětluje asistentka Tříkrálové sbírky na Zlínsku Pavla Romaňáková.

Po deváté hodině se na dlouhý pochod ulicemi Zlína vypravili malí koledníci. Celkem 75 skupin. „Je třeba se chovat hezky, protože to, co my můžeme přinést, je projev sympatií, radosti a přání do nového roku,” vysvětluje
malým králům instruktor těsně před průvodem.

Loni se tříkrálovým koledníkům jen ve Zlíně a okolí podařilo vybrat 860 tisíc korun. Organizátoři sbírky věří, že letos to bude ještě víc.

Vydáno pod