Mohutná výstavba v Brně

Brno - Brněnský Manhattan - tak se možná bude v budoucnu přezdívat ulici Heršpická. Investoři už postavili nebo ještě plánují vybudovat kanceláře a obchody za miliardy korun. Zatím poslední stavbou je brněnský Justiční palác.

Nevídaný rozmach ulice Heršpická nejlépe vystihuje následující schéma. Vše začal před deseti lety M-Palác za 700 milionů korun, postupně se přidávaly obchodní domy Hornbach a Bauhas, kancelářské komplexy BBP a Spielberk, svoje sídlo dokončuje Česká pošta a se stavbou se začalo i na Justičním paláci. Brzy navíc vypuknout práce na Obchodním centru Heršpická-Pražákova a brněnském Úřadu práce. Sečteno a podtrženo, na pouhém kilometru čtverečním investice za 11 miliard korun.

„Ten prostor je tam už vyčerpán, ale dá se říct, že to bude dobrá adresa pro instituce i pro firmy,“ říká Oliver Pospíšil, náměstek brněnského primátora. A proč je tato ulice pro investory tak lákavá? Důvodů je hned několik - příznivý územní plán, který komerční výstavbu neblokuje, rychlé napojení na dálnici, blízkost centra města a vhodné pozemky.

I proto se rozhodlo ministerstvo spravedlnosti postavit brněnský Justiční palác právě tady. „Po dokončení to bude největší justiční areál v republice a dá se říct i v Evropě, “ dodává Jan Lippert, vedoucí investičního odboru a správy budov na brněnském Krajském soudu.

Soudci a státní zástupci by se do nového paláce měli nastěhovat příští rok. To by měl být dokončen i protější komplex Spielberk.

Zatím poslední stavba plánovaná v této lokalitě, Obchodní centrum Heršpická – Pražákova, by měla být dokončena v roce 2009.