Na Moravě se rozmáhají virózy

Severní Morava - V Moravskoslezském kraji výrazně vzrostl počet akutních viróz. Zatím ale nejde o epidemii. Stejná situace je i v Olomouckém kraji. Čekárny lékařů se postupně plní. Virus chřipky sice hygienici v Moravskoslezském kraji ještě nezaznamenali, roste ale počet onemocnění horních cest dýchacích. Nejvíce postihuje děti a mládež.

Napilno začínají mít i lékařské pohotovosti a postupně narůstá také počet výjezdů lékařů záchranné služby k nemocným. Tomáš Nykel - vedoucí lékař Městské záchranné služby Ostrava říká, že výjezdy jsou v podstatě nepřetržité: „Jezdíme k nim o víkendech, ráno, v poledne , v noci i během pracovních dnů.”

V Moravskoslezském kraji je teď téměř 1800 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To je ale asi o 90% více než koncem loňského roku. V té době totiž situaci příznivě ovlivnily vánoční prázdniny a dovolené. Irena Martinková vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě zatím váhá s jednoznačnou prognózou: „Co se týká dalšího vývoje, těžko odhadnout tuto situaci. V loňském roce jsme například očekávali epidemii a k epidemii nedošlo.”

Lékaři doporučují, aby lidé tzv.nemoci z nachlazení nepodceňovali a zůstali alespoň několik dní v posteli, předejdou tak komplikacím a navíc nebudou šířit nákazu ve svém okolí.