Na Pustevnách tesají sochy ze sněhu a ledu

Beskydy - Sochaři a výtvarníci z celé ČR i ze zahraničí se sjeli do Beskyd. I přes nepříznivé počasí budou na Pustevnách tesat sochy ze sněhu a ledu. Organizátoři akce nazvané „Sněhové království 2007- o pohár hotelu Tanečnica“ jej tam postupně navezli nákladními vozy.

Nejenom motorové pily, ale i lopaty, rýče, škrabadla nebo žehličky budou při tesání z ledu a sněhu používat sochaři na Pustevnách. Za několik dní vytvoří celkem deset soch - dvě ze sněhu a osm z ledu. Jedna z přihlížejících turistek konstatovala, že to letos nebudou mít výtvarníci kvůli vysokým teplotám vůbec lehké, protože se led často láme. Další turista si pochvaloval, že je všude jinde v Česku jaro, ale na Pustevnách je sníh.

Organizátoři akce navezli sníh více než deseti nákladními vozy. Další dovezly speciálně upravené kusy ledu. Každý váží přibližně padesát kilogramů. „Dohromady by tady mělo být zpracováno asi 2,5 tuny ledu,” uvádí organizátor akce Miroslav Hrabal.

Na Pustevnách se představí více než 30 sochařů a výtvarníků z celé ČR a také ze zahraničí. Slovenský výtvarník Juraj Mucha přibližuje největší úskalí při práci s ledem: „Asi nejdůležitější je už při tvarové kompozici myslet na to, abychom se zbavili všech ostrých tvarů a takových, které by se mohly hned rozpustit.”

Sněhové království vyvrcholí na Pustevnách v neděli 14. ledna.