Ostrava řeší, co se skeletem v centru města

Ostrava - Ostrava chce co nejdřív rozhodnout o budoucnosti takzvaného skeletu - nedokončené stavby v centru města. Před rokem 1989 tam měli sídlit funkcionáři krajského výboru KSČ. Nákladná stavba ale nebyla nikdy dokončená a tak hyzdí Ostravu už téměř dvacet let. Město teď nabízí objekt kraji i soukromým investorům.

Betonový skelet stojí nedaleko centra Ostravy. Denně kolem něj procházejí nebo projíždějí tisíce obyvatel. Mnozí z nich torzo stavby kritizují. Město chce, aby byl skelet dokončen. Obdrželo již několik žádostí o jeho odkup. „Je tady zájem soukromého sektoru, že by to dostavěl na kancelářské prostory. My jsme jim ochotni skelet prodat,” uvedl primátor Ostravy Petr Kajnar.

O využití skeletu město jedná také s krajským úřadem. Pro něj je ale dokončení stavby finančně nákladné. „Jednání stále probíhají, v současné době se hledá investor. Dokončení stavby je náročné, stálo by stovky milionů korun,” uvedla tisková mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová.

O dalším osudu skeletu se podle zástupců města rozhodne přibližně do půl roku. Podle primátora Kajnara se nechá udělat posudek stavebního stavu od odborníků, zda stavba mezitím nezkorodovala.

V těchto dnech ale skelet po osmnácti letech znovu ožije: francouzsko-americký štáb tady bude natáčet film Babylon.

Vydáno pod