Myslivec zastřelil štěně pasteveckého psa

Náměšť nad Oslavou - V lese u Náměště nad Oslavou zastřelil myslivec čistokrevnou fenku borderkolie. Myslivec se obhajuje tím, že pes plašil zvěř. Podle zákona smí ale myslivecká stráž střílet pouze toulavé psy nepasteveckých plemen.

Manželé Petr a Drahomíra Liškutínovi žijí ve srubu u lesa v malé obci Kuroslepy u Náměště nad Oslavou. Petrova večerní procházka a venčení psů skončilo pro štěně čistokrevné fenky border kolie tragicky. V lese ji zastřelil člen myslivecké stráže. „Ozval se výstřel, zavolal jsem psy k sobě. Jeden se vrátil, druhý nepřišel,” popisuje tragický okamžik majitel psa Petr Liškutín.

Tomáš Sedláček z odboru životního prostředí v Náměšti nad Oslavou k případu říká: „Když jde majitel se svými psy ven, tak by je měl mít jednoznačně pod svým dohledem.” Petr Liškutín tvrdí, že tuto zásadu dodržel. Pes se prý od něj nevzdálil na víc jak deset metrů, a myslivec tak neměl důvod střílet.

Myslivec Aleš Svoboda, z jehož kulovnice vyšla smrtící rána, tvrdí, že pes v lese plašil srnky a navíc to nebylo poprvé: „Byl tam spatřen několikrát. Bylo mu řečeno, že tam takhle nemůže běhat, že ti psi plaší zvěř.” To je ale podle majitelky psa Drahomíry Liškutínové nesmysl: „Ten honí pastevecký zvířata, to znamená koně, ovce, takže od koní se nehne. Srnky ho nezajímají.”

Manželé Liškutínovi si myslí, že myslivec střelbou na pasteveckého psa porušil zákon. Policie předává případ jako přestupek k dořešení na odbor životního prostředí městského úřadu v Náměšti nad Oslavou. Pracovník odboru Tomáš Sedláček potvrzuje názor manželů Liškutínových: „Pokud se jednalo o pasteveckého psa, tak na střelbu pravděpodobně oprávnění neměl.”

Zastřelenému psovi už život nikdo nevrátí. Pro oba aktéry ale může mít případ smutnou dohru v podobě vysoké pokuty. Ani majitel psa ani myslivec totiž v době vyhlášeného nouzového stavu neměli v lese co dělat.

Vydáno pod