Třebíčským podnikatelům komplikuje památka UNESCO život, budou si stěžovat

Třebíč - Podnikatelé z třebíčské židovské čtvrti si budou na centrále UNESCO a u ombudsmana stěžovat na nový dopravní režim zavedený v této památce UNESCO. Zákaz stání a vjezdu těžších automobilů, který schválila radnice, jim totiž bere zákazníky a znemožňuje zásobování. Firmy v židovské čtvrti proto krachují.

„Já opravdu nemám z čeho zaplatit své lidi. Z vlastní kapsy, z důchodu je platit nebudu,” stěžuje si majitel místní restaurace Ráchel Rudolf Křivánek, kterému prý nové dopravní opatření bere minimálně 30 hostů denně. S podnikáním proto končí a zaměstnance bude propouštět. Obdobně se vyjádřili také další oslovení podnikatelé: bojí se budoucnosti a otevřeně hovoří o maření svých investic.

Odhodlali se proto k akci. „Odchází dopis na ombudsmana a budeme si stěžovat i na UNESCO,” uvedl jeden z podnikatelů Josef Adam. Místostarosta Třebíče Jan Karas (KDU-ČSL) však kontruje: „Po zápisu do Unesco to vyžaduje větší ochrana této památky,” a dodává: „Hlavní důvod je, aby auta v židovské čtvrti nepřekážela procházejícím turistům.”

Nespokojených firem je však více. Josef Caha prakticky nemůže přes den zásobovat svůj provoz elektrovýroby a nechápe, proč radnice k tak razantnímu dopravnímu omezení přistoupila. „Ta židovská čtvrt byla do UNESCO schválena i s tou průmyslovou částí, ta byla přeci od nepaměti součástí téhle čtvrti.”

Nový režim si naopak pochvalují strážníci městské policie. Parkuje se tady pouze s rezidentskými kartami, a aut proto výrazně ubylo. S tím se podnikatelé opět nechtějí smířit. „Za jedno podnikatelské auto je částka 6 tisíc a za každé další 12 tisíc korun,” stěžuje si na rostoucí náklady Josef Adam. Podnikatelé věří, že se na dalším jednání s radními dohodnou na rozumných ústupcích. Zástupci radnice ale vzkazují, v nejbližší době se nic měnit nebude.

Vydáno pod