Románská rotunda v Plavči potřebuje další rekonstrukci

Znojemsko - Románská rotunda v Plavči na Znojemsku čeká na rekonstrukci interiéru. Opravy památky, která je jen o málo mladší než Rotunda svaté Kateřiny ve Znojmě, trvají už téměř dva roky. Od podzimu práce stojí, protože stavebníci čekají, až vyschnou vlhké vnitřní zdi a budou moci odstarnit veškěré vlhké omítky. Cena rekonstrukce se tak zvýší o dalších 500 tisíc korun, které budou potřeba. Ještě loni v létě to přitom vypadalo, že opravy plavečské brzy skončí. Místní se těšili na bohoslužby, obec zase na to, jak přiláká turisty.

„Nečekali jsme, že nám částka, která nám byla v průběhu loňského roku poskytnuta, nebude stačit. Požádali jsme krajský úřad o další dotaci,” uvedl ředitel Domova důchodců v Plavči František Vybíral. Kraj sice v rozpočtové kapitole určené na opravy památek tolik peněz nemá, naštěstí ale existuje rezervní fond, a tak se zřejmě peníze najdou.

„Já myslím, že není problém, abychom řekli ano, určitě. V tomto mimořádném režimu se bude rozhodovat v březnu či dubnu,” dává naději radní Jihomoravského kraje Jan Letocha (KDU-ČSL). Obyvatelé obce mají z jeho vyjádření radost a těší se, až se podaří rekonstrukci konečně završit. O víkendové bohoslužby během této doby obyvatelé Plavče nepřišli, obec našla náhradní prostory. Starosta Milan Worbis (SNK) nalezl přijatelnou místnost ve škole.

Plavečtí doufají, že vlhké zdivo je poslední komplikací rekonstrukce památky. Když to všechno dobře půjde bude na podzim rotunda slavnostně otevřena.