Ekonomka okradla základní školu o půl milionu

Třebíčsko - Ekonomka základní školy v Náměšti nad Oslavou okrádala školáky i zřizovatele. Postupným falšováním účetních dokladů získala neoprávněně více než půl milionu korun. Úředníci na to přišli až po 8 letech, když nechali udělat audit hospodaření. Ředitele školy zřizovatel s okamžitou platností odvolal.

„Tato téměř půlmilionová ztráta byla rozptýlena, takže se později jednalo o záměrnou činnost,” potvrdil výsledky odvolaný ředitel školy Bohuslav Bařina. Podle zástupce ředitele třebíčské policie Pavla Suchánka se jedná se o podezření z trestného činu zpronevěry, přičemž ženě hrozí odnětí svobody až na 3 roky.

Obviněná 50letá ekonomka, která ve škole pracovala 15 let, médiím dveře neotevřela. Proč to dělala, neřekla ani řediteli školy. Toho rada města z funkce okamžitě odvolala, zdůvodnila to nedostatečnou kontrolou hospodaření uvnitř školy. Ředitele ze zpronevěry starosta Náměšě nad Oslavou Vladimír Měrka (SNK) nepodezřívá: „Bývalý pan ředitel Bařina je člověk, který ty peníze určitě neukradl. To potrestání, které zvolila rada, je vzhledem k této situaci adekvátní.”

Podle učitelů pochybili i úředníci, kteří měli při namátkových kontrolách ředitele na nedostatky v hospodaření upozornit. „Kontroly proběhly bezproblémově s menšími nedostatky technického charakteru, ekonomický charakter tam zdůvodněn nebyl,” poukazuje na výsledky ředitel Bařina.

Starosta si ale myslí, že kontrola práci, kterou měla udělat, udělala. Hlavně se už podle něj nesmí podobná situace ve městě opakovat. Počínaje letošním rokem proto hodlá zpřísnit kontroly hospodaření ve všech zařízeních, které město spravuje.