Sníh do lyžařského střediska dovážejí náklaďáky

Beskydy - Originální způsob, jak lyžařům zlepšit sněhové podmínky, našli hoteliéři a vlekaři v Beskydech. Letošní počasí je zatím trápí, a tak se rozhodli, že s přírodou zkusí bojovat. Celou noc proto nákladní auta převážela tuny sněhu z česko-slovenského pomezí do zimního střediska na Soláni. Na lyžařském svahu pak vlekaři sníh rozhrnovali speciální technikou. Svérazný nápad přivítali především turisté, kteří tam za lyžováním dojíždějí z celé ČR.

Nákladní auta odvážela tuny sněhu do lyžařského střediska na Soláni z „meziskladiště“ na parkovišti nad obcí Horní Bečva. Řidiči sníh převáželi po trase Horní Bečva, Hutisko - Solanec, Soláň. Nákladní auta směřující do lyžařského areálu vzbudila rozruch především mezi turisty.

Na auta se vzácným nákladem čekali u lyžařského svahu vlekaři s rolbami. Vykládání tun sněhu bylo v měkkém terénu pro řidiče často náročné. Navážení sněhu si nemůže vynachválit vlekař Roman Křenek. Sníh totiž po navezení vydrží prostě déle.

Nákladní auta dovezla na Soláň více než 500 tun sněhu. Řidiči a vlekaři skončili s úpravou sněhu kolem jedné hodiny ranní. Postup pří navážení sněhu vysvětluje vlekař Marek Cimala: „Důležité je, aby existoval dobrý přístup ke sjezdovce - sníh např. nelze tlačit zespodu nahoru. My máme výhodu, že k horní stanici vleku vede silnice.“

Vlekaři budou lyžařský svah upravovat ještě několikrát. Věří, že navezený sníh prodlouží lyžařskou sezónu o několik týdnů.