Záchranáři na Vysočině mají pro velká neštěstí speciální stan

Jihlava. Záchranná služba kraje Vysočina má ode dneška ve své výbavě speciální stan, který má sloužit hlavně pro ošetření lidí při velkých neštěstích. Zdravotnická záchranná služba na Vysočině pořízením stanu dál modernizuje svoje vybavení. Od loňska jezdí po kraji 14 nových sanitek a letos chtějí záchranáři pořídit ještě dva moderní kontejnery pod vrtulník.

Železniční neštěstí, nehoda autobusu, pád letadla nebo velký požár, to všechno jsou události, u kterých záchranáři ocení výhody stanu. Nebudou už muset ošetřovat nemocné na zemi nebo běhat od sanitky k sanitce. Do stanu o velikosti 6 x 8 metrů se vejde minimálně 16 pacientů. „Budou ošetřování v teple, nebudou mrznout a také nám to umožní hlavně etický přístup k pacientům - budou chránění plachtou stanu a nebudou na očích přihlížejících,” uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Vysočina Lukáš Kettner.

Podle ředitele odboru Integrovaného záchranného systému Libora Hanušky je stan velkým přínosem. První nácvik stavby stanu se konal v areálu krajského střediska záchranářů v Jihlavě a trval přes půl hodiny. V případě skutečné události má být ale k dispozici za pár minut. „Celková stavba stanu bude trvat maximálně 15 minut, přičemž už po sedmi minutách se dají stěhovat první pacienti,” popsal proces Kettner.

Maximum výztuh je nafukovaných vzduchem a tím se výrazně zkracuje doba stavby. Stan i s příslušenstvím včetně vybavení stál půl milionu korun a je to příspěvek kraje Vysočina, který poskytl investiční dotaci.