V Ostravě zátah proti výrobcům pervitinu

Ostrava - Policejní razie s krycím názvem Ego proti výrobcům a dealerům pervitinu v Ostravě skončila. Dva údajní vařiči skončili ve vazbě. Další dva vyšetřují policisté na svobodě. Pervitin podle kriminalistů z protidrogového týmu Toxi vařili od poloviny února. Jeden ze zatčených je navíc obviněný z týrání své přítelkyně a dítěte.

Každý ze čtyř zatčených výrobců pervitinu měl podle kriminalistů nejméně 10 pravidelných klientů, kterým prodával drogy. Jeden z obviněných byl prý bezdomovec a pervitin vařil, aby měl peníze. Další dlužil na nájmu padesát tisíc korun a doma žil ve 30cm vrstvě odpadků. Jejich komplic prý navíc týral svou přítelkyni s dítětem. „Pachatel sprchoval poškozenou v oblečení studenou vodou, rozbíjel sklenice. Zdecimovaná žena byla umístěna na psychiatrické oddělení nemocnice v Ostravě-Porubě,” uvedl jeden z kriminalistů Toxi týmu.

Jeho vedoucí Jiří Kopeček dodává, že podezřelí pervitin vyráběli z volně dostupných léků, jako je Paralen plus nebo Modafen. Výroba pervitinu, který má podobné účinky jako kokain, v Ostravě podle policistů roste. O suroviny nemají narkomani nouzi. Pseudoefedrin, bez kterého droga není účinná, získávají z volně prodejných léků.

Někteří čeští výrobci léčiv už proto ohlásili, že sníží podíl pseudoefedrinu ve volně prodejných lécích. „Modafen s látkou, která znesnadňuje jeho zneužití, vyrábíme od roku 2005 a na Paralelu plus naši vědci pracují,” uvedla Věra Kudynová, mluvčí Zentivy.

Ta zároveň dodává, že léky proti nachlazení, které obsahují pseudoefedrin, jsou volně prodejné v celé Evropě. To, že ho zneužívají výrobci pervitinu právě v České republice, je prý především problém lékáren, kde narkomani tyto léky nakupují po desítkách balení.

Vydáno pod