Vysočina může kvůli pomalé rekonstrukci silnice přijít o dotace

Vysočina - Kraj Vysočina potřebuje do léta vyčerpat evropskou dotaci ve výši 150 milionů korun na výstavbu nové silnice z Jihlavy do Třebíče. Stavba má už čtyřměsíční skluz, pokud ji kraj v řádném termínu nedokončí, o peníze přijde.

Bagry rozrytá země – takhle to vypadalo na hlavní silnici z Jihlavy do Třebíče v polovině listopadu, tedy 14 dní před datem původně plánovaného dokončení stavby. Bagry rozrytá země - tak to vypadá v polovině března, nic se tedy nezměnilo. Pracují pouze zeměměřiči, přitom nemrzne a sníh na Vysočině už dávno není. Brněnskou firmu k práci dopisem přinutili až krajští úředníci.

„Technologická přestávka, která je v zimě, je u dopravních staveb zcela obvyklá. Všechny firmy to tak mají,” tvrdí ředitel a jednatel společnosti D.I.S. Richard Lang. Ale lidé z několika obcí, kteří už rok musí jezdit po objížďkách, píšou stížnosti a slibům brněnské firmy už starostové obcí nevěří.

„Ta firma, která to provádí, nemluví pravdu, protože ještě měsíc před termínem slibovali, že všechno bude dobré, všechno splníme a teď říkají-ještě dva měsíce, abychom to dokončili,” zlobí se místostarosta Brtnice Stanislav Jirků. Společnost se ale brání, že nic takého neslibovali. Kraj Vysočina se teď bojí, že o dotaci na novou silnici přijde.

Za každý den z prodlení může brněnská firma zaplatit až padesáti tisícovou pokutu. Jestli budou krajští úředníci požadovat náhradu za protahování opravy silnice, bude jasné až po dokončení stavby, tedy v srpnu.