Testy na drogy mohou čekat řidiči na Šumpersku

Šumperk - Policisté na Šumpersku začali tento měsíc používat rychlé drogové testy. Hned v prvních dnech se jim podařilo odhalit několik řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem návykové látky. V případě pozitivního zjištění ale musí ještě výsledky testu potvrdit znalec.

Marihuanu, extázi, pervitin, heroin, kokain a další opiáty dokáží odhalit policisté na Šumpersku pomocí jednoduchého testeru. Zařízení používají teprve od začátku března, pomocí něho ale už odhalili 4 případy, kdy lidé sedli za volant pod vlivem návykové látky. Díky tomu umějí policisté odhalit jiné návykové látky než alkohol. „Tester dokáže poznat 6 druhů drog, ale hlavně prokáže přítomnost drogy. Odebírají se buď sliny, nebo pot,” uvedl velitel služby šumperské pořádkové policie Jaroslav Gábler.

Po setření vzorku z čela nebo ze slin je výsledek platný za 8 až 10 minut. Rychlé testy zatím používají především dopravní policisté. Po každém pozitivním výsledku se musí řidič podrobit lékařskému vyšetření s odběrem moči a krve. Pokud odmítne, hrozí mu stejný postih jako odmítnutí dechové zkoušky na alkohol, tzn. pokuta až do výše padesáti tisíc korun, zákaz činnosti nebo ztráta až sedmi trestných bodů podle množství užité drogy.

Podobné zařízení používají i dopravní policisté na Jesenicku a Olomoucku.