Lidé v Třanovicích se obávají dopadů stavby nové průmyslové zóny

Frýdecko-Místecko - Vidina vysokých hal, dálnice, hluku a špatného výhledu na Beskydy trápí obyvatele Třanovic a Hnojníka na Frýdecko-Místecku, před jejichž domky má v nejbližších letech vyrůst nová průmyslová zóna. Odbory životního prostředí v Třinci a v Ostravě jim navíc dávají za pravdu. Lidé proto spojili své síly i se sousedními Tošanovicemi, kde má vyrůst podobná zóna.

„Chceme dosáhnout společnými silami, aby nevznikl ani jeden z těchto projektů,” říká rezolutně Radim Pašek z Třanovického ekologického sdružení. Krajský úřad v Ostravě v těchto dnech potvrdil loňské rozhodnutí odboru životního prostředí v Třinci, který stavbu třanovické zóny nepovolil. Současný projekt by totiž byl nepřijatelným zásahem do přírody. „Vzhledem k tomu, že jsme na jejich právním postupu neshledali žádný problém, tak nám nezbylo, než toto potvrzení schválit,” uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavel Drobil.

Společnost, která má haly vystavět, však od svého záměru nehodlá upustit. Původní projekt už přepracovává tak, aby úřadu vyhověl. Zároveň upozorňuje, že se obyvatelé obcí nemusí ničeho obávat. Kvůli nošovické zóně, která leží jen devět kilometrů od Třanovic, se už nyní začalo mohutně stavět i v okolí obce. Proto se obci podle jejího starosty Jan Tomiczka (SN) nemohla vyhnout výstavba dálnice. Radní se snažili využít postiženého místa i jinak, a to právě výstavbou průmyslové zóny. Pro obyvatele ale má řešení. „Protože nejméně dva domky budou silně ohroženy ne tou zónou, ale tou komunikací, tak bych těm lidem doporučil, aby si někde na lepších místech postavili nové a nechali se vykoupit,” navrhuje starosta. V tom by jim prý měli investoři vyjít vstříc.

Díky investici má v Třanovicích vzniknout více než tisíc nových pracovních míst, přičemž vláda vloží do této oblasti v souvislosti s Hyundai více než 60 miliard korun.

Vydáno pod