Ekologické dny v Olomouci

Olomouc - Největší ekologický festival v Česku, Ekologické dny Olomouc, nabídne divadlo, výstavy, přednášky a besedy. Diskutovat se bude o krajině i o lidech. Právě to jsou témata letošního sedmnáctého ročníku.

Dvacet dnů plných kultury a dialogů nejen o ekologii láká do Olomouce každý rok tisíce lidí. Letošní ročník je o putování krajinou a její lidskou pamětí. „Půjdeme do krajiny známého spisovatele Jana Čepa a budeme si všímat i takových drobných staveb, právě jakým způsobem ovlivňuje člověk krajinu a zpětně krajina člověka,” uvedl organizátor Ekologických dnů Olomouc Michal Bartoš.

Kromě promítání filmů, rozprav s umělci a filosofy se Ekologické dny věnují i dětem. Díky největšímu nízko energetickému domu v Česku, který je centrem ekologických aktivit v Olomouci, se mohou děti přímo ve městě seznamovat s přírodou.

Ekologové chtějí mezi lidi šířit informace například o ohrožených živočišných druzích a nesoustředit se pouze na třídění odpadu, ve kterém se už Češi podle nich polepšili. „Není to jen třídění projektů, ale i třeba pořizování ekologických produktů, čistících prostředků apod.,” dodala další z organizátorů Irena Skácelová.

Letos čekají organizátoři rekordní návštěvnost, a to také díky nově otevřenému nízko energetickému domu. Ekologické dny zahájí v pondělí večer divadlo Sklep.