Šenov chce vybírat mýtné na obecní silnici

Severní Morava - Vlastní mýtné pro kamiony požaduje Šenov u Nového Jičína. Chce je zavést na jedné z obecních cest, po které denně projedou desítky těžkých nákladních aut. Silnice je v havarijním stavu a obec chce vybrané peníze použít na její opravu. Podle ministerstva dopravy ale zákon o pozemních komunikacích vybírání takového mýtného neumožňuje.

Jednu z obecních cest v Šenově u Nového Jičína využívaji především řidiči kamionů a těžkých nákladních aut, které míří do soukromých firem. Podle zástupců obecního úřadu by měli platit mýtné.

Cesta vedoucí do areálů několika soukromých firem je v havarijním stavu, plná děr. Je úzká, řidiči mají problém se vyhnout. Kamiony tady navíc často čekají na odbavení a stojí na trávníku u cesty. Jeden z majitelů soukromé firmy v areálu by se mýtnému za projezd kamionů nebránil. Případný poplatek považuje za otázku k jednání

Peníze získané z mýtného chce obec použít na opravu zničené cesty. Šenovský starosta Vladimír Demeter (ODS ) si stěžuje na přístup státu: „Zákonodárci by se tím měli zabývat a měli by obcím dát takovou pravomoc, aby to mohly řešit.“

„Zákon o pozemních komunikacích v současném znění neumožňuje to, aby byla zpoplatněna místní komunikace. Nebráníme se jakýmkoli diskusím, obec se na nás může obrátit,“ říká za ministerstvo dopravy ČR Karel Hanzelka.

O podobě připravovaného mýtného budou zastupitelé obce znovu jednat zítra.