Vzpomínka na ostravské oběti holocaustu

Ostrava - Ostravská židovská obec si dnes připomněla genocidu Židů za 2. světové války. Pietního aktu se zúčastnilo několik desítek lidí. Za 1. republiky měla Ostrava 10 tisíc obyvatel židovského původu. Během války ale 8 tisíc z nich zahynulo, většinou v koncentračních táborech a věznicích.

Do obřadní síně na židovském hřbitově v Ostravě přišli lidé uctít památku obětí nacismu. Holocaust neboli cílené vyvražďování Židů je jednou z nejhrůznějších kapitol lidských, nejen židovských dějin. Mezi účastníky tryzny byl i Luděk Eliáš, který prošel hned několika koncentračními tábory a přežil i tzv. pochod smrti. „Já jsem tady také proto, abych potichu vyjádřil svůj odpor proti lidem, kteří takovými těmi nacionalistickými srazy dělají vše pro to, aby se tahleta hrůzná doba vrátila,” vysvětluje.

Za 1. republiky byla Ostrava centrem československých Židů. Sídlily tu různé židovské spolky a instituce. V červenci 1939 byly právě v Ostravě jako prvním městě v zemi vypáleny všechny židovské synagogy. Ani teď, 62 let po válce ale není vše bez problémů. Jen od začátku roku už poškodili vandalové v Moravskoslezském kraji tři židovské hřbitovy. „Je to jejich nevědomost, nedovedou se vžít do situace lidí, kteří z této komunity pocházejí,” říká předsedkyně Židovské obce v Ostravě Jiřina Garajová.

Většina ostravských Židů, kteří druhou světovou válku přežili, se odstěhovala do Izraele. Židovská obec má teď v celém Moravskoslezském kraji jen asi 130 členů.