Památkáři objevili ve Fulneku základy barokní poutní kaple

Fulnek - Studenti archeologie našli v areálu fulnecké Lorety základy barokní kaple, takzvané Svaté chýše, která je jediná v Moravskoslezském kraji. V Loretě dnes sídlí střední škola. Kraj chce objekt zrekonstruovat a přeměnit na dětský domov.

První Santa Casa neboli svatá chýše vyrostla v italském městě Loreto. Podle ní začala v baroku podobná poutní místa vyrůstat po celé Evropě. Pražská Loreta je dobře známá, ale davy poutníků proudily před třemi stovkami let za soškou údajně zázračné Černé Madony i do Fulneku.

Fulneckou Loretu zrušil císař Josef II. a od té doby buď chátrala nebo sloužila k bydlení či vzdělávání. Její nynější podoba je pak výsledkem klasicistní přestavby a na unikátní Svatou chýši se úplně zapomnělo.

V dnešních dnech vykopali studenti Slezské univerzity základy třinácti a sedmimetrové zdi barokní poutní kaple, o jejíž existenci neměli podle Lucie Augustinkové, autorky stavebně historického průzkumu, obyvatelé ani tušení.

Objev svaté chýše v sousedství nedávno opraveného kapucínského kostela je další připomínkou toho, že Fulnek byl a je moravskou barokní perlou. I Loretu čekají v nebližší budoucnosti významné změny. „V současné době zde sídlí odborné učiliště, Loretu krajský úřad zamýšlí zrekonstruovat pro potřeby dětského domova,” říká Zdeněk Orlita z odboru kultury Městského úřadu Odry.