V Ostravě se hubne s balonkem

Ostrava - Novou metodu hubnutí začali využívat v ostravské fakultní nemocnici. Pacienti dostanou do žaludku balonek naplněný vzduchem. Ten pomáhá snížit chuť k jídlu a upravit stravovací návyky. O zákrok, který nehradí zdravotní pojišťovny, mají zatím zájem hlavně ženy.

Bezradné pohledy na ručičku váhy, která dávno opustila ideálních 63 kilo, únava i šatník plný věcí, které už neobleče. S tím bojuje Jana Šmídová více než dva roky a říká: „Vyzkoušela jsem čaje, náplasti, tablety v lékárně – a všecko s jojo efektem.„ Zákrok, při kterém se na půl roku dá do žaludku silikonový balonek, vzala jako velkou šanci. „Balónek vede pacienta k tomu režimu, který je u hubnutí nejoptimálnější, to znamená jíst pravidelně po malých porcích,” tvrdí Evžen Machytka, internista Fakultní nemocnice Ostrava.

Nejdřív injekce na utlumení a vyšetření, zda je žaludek v pořádku. Pak tam putuje balón. Dříve se plnil vodou a pacientům bylo leckdy špatně. „Nyní zkoušíme nový druh plněný vzduchem, díky tomu je lehčí a neměl by snad způsobovat takové potíže,” dodává Machytka. Balonek přijde na třicet tisíc a pojišťovny ho zatím nehradí. Nadváhu má u nás 52 procent lidí, z toho 17 procent trpí obezitou. Podle internistky a obezitoložky Laserového centra Ostrava jsou rizika následující: vysoký tlak, cukrovka a zvýšené tuky v krvi.

Vedle balonku se užívá například i metoda bandážování žaludku, což je ale chirurgický zákrok. Vůbec nejspolehlivější bývá ubrat jídla a přidat pohybu.

Vydáno pod