Vlasta Parkanová ocenila 157. armádní prapor v Hlučíně

Hlučín - Významné ocenění získal armádní 157. záchranný prapor v Hlučíně na Opavsku. Ministryně obrany Vlasta Parkanová jednotce propůjčila čestný název brigádního generála Jana Satorie. Ocenění vojáci převzali během slavnostního nástupu na hlučínském Mírovém náměstí.

Dvě stě vojáků hlučínského 157. záchranného praporu v minulých letech pomáhalo například při katastrofálních povodních nebo sněhových kalamitách. Nyní jednotka nese čestný název Prapor brigádního generála Jana Satorie – legionáře, účastníka prvního i druhého odboje, který těsně před II.světovou válkou právě v Hlučíně vybudoval elitní čtvrtý hraničářský pluk. „Zde byli vojáci hraničáři, kteří chránili a chtěli chránit naší svobodu a demokracii s nasazením vlastních životů. Ta tradice je zde ještě živá a my jí propojujeme s tím, co nesou vojáci v Hlučíně dnes,” uvedla ministryně obrany Vlasta Parkanová.

„Když jsme studovali historii, tak opravdu brigádní generál Jan Santorie jako velitel hraničářského pluku IV byl nejvýznamnější osobnost, byl to hrdina, byl to bojovník. Pro nás to znamená, že se budeme snažit jít v jeho šlépějích a naplnit tu vůli co nejlépe,” říká velitel záchranného praporu Radim Řehulka.

Ocenění se však dočkal i další příslušník české armády. Desetiletý německý ovčák Etor, který se těžce zranil při hlídkování na Pražském hradu a v současnosti je na odpočinku v hlučínském Ústředním vojenském veterinárním ústavu, od ministryně obrany za své zásluhy dostal věnec buřtů.