Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu

Frýdlant - Na pět set šermířů z Česka, Německa, Polska a Nizozemska se zúčastnilo vojenského tažení Albrechta z Valdštejna proti švédským vojskům. Historická bitva je největším lákadlem Valdštejnských slavností ve Frýdlantu, které město pořádá každé dva roky. Za víkend akci navštívilo skoro 30 tisíc lidí.

Pohled na bitevní vřavu je strhující. Bitva vrcholí, Albrecht z Valdštejna čelí silné přesile švédských vojsk. Aby své panství ubránil, rozhodne se v poslední chvíli obětovat pravé křídlo. Kapitulaci seveřanů pak sledují tisíce lidí. Každý rok přitom návštěvníků přibývá, neboť slavnosti připravují pokaždé inovovaný program.

„Oproti minulým rokům má bitva nový scénář, trvá celkem 75 minut,” říká hlavní organizátor Luděk Zelenka. „Bitva je zpestřená jízdou, takže se na ní podílí také vojáci na koních,” dodává starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Valdštejnské slavnosti ale nenabízejí pouze historickou bitvu. V centru města je také vojenské ležení a dobové trhy. Stánky se sladkostmi lákají hlavně ty nejmenší.

Slavnosti nejsou jedinou událostí, která letos ponese Valdštejnovo jméno. V listopadu začne v Praze výstava, která tohoto významného vojevůdce představí také jako ekonoma a historickou osobnost.