Jihlava: Zmatky kolem třídění plastů

Jihlava - Zatímco kraj Vysočina rozesílá v nákladné kampani pokyny, podle kterých do speciálních kontejnerů patří veškerý plast, město Jihlava a svozová firma chtějí, aby se do ni dávaly výhradně PET lahve. Problémem jsou peníze na třídění odpadu.

Do žlutého kontejneru patří pouze PET lahve a kartony od nápojů. Nepatří tam naopak kelímky, igelitové tašky nebo polystyrén. Tak to aspoň říká magistrát Jihlavy. Do žlutých kontejnerů patří veškerý plastový odpad jen s výjimkou PVC. To zase tvrdí kraj Vysočina - při osvětě ve školách i v informačních letácích. „Kraj Vysočina dělá takovou tu všeobecnou osvětu. Doufáme, že v Jihlavě k tomu třeba také dojdeme, pokud možno co nejdřív,“ uvedla Lenka Šimková z oddělení komunálních služeb jihlavského magistrátu.

Lidé jsou zmatení a přesně neví, co do žlutých kontejnerů patří, pravděpodobně nejenom v Jihlavě. Pro obyvatele je totiž závazné to, co stanoví místní vyhláška. „Město samozřejmě podle ekonomických a technických podmínek toto řeší podle svého,“ řekl vedoucí odboru dopravy Magistrátu města Jihlavy Jan Tinka.

Jihlava zatím neumí recyklovat veškerý plastový odpad, a tak se nákladná kampaň kraje a firmy Ekokom zatím v Jihlavě míjejí účinkem. „Řádově to firmu stojí ročně kolem pěti milionů korun,“ uvedla mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Představitelé Jihlavy si uvědomují, že by krajské město mělo jít vzorem. Sama náměstkyně primátora Irena Wagnerová přitom přiznává, že si neví rady, kam správně s kelímkem nebo igelitovou taškou. Doporučuje tedy lidem, aby všechny plasty kromě PVC házeli do žlutých kontejnerů: „Je to pořád ekologičtější než plast vyhazovat do běžných odpadů.“

Kdy se začnou v Jihlavě třídit plasty v souladu s doporučením kraje, je zatím ve hvězdách. Záleží to hlavně na penězích v obecní pokladně. Dříve než za rok to ale rozhodně nebude.