Radnice Moravských Budějovic zřídila městskou policii

Moravské Budějovice - V Moravských Budějovicích zřídili městskou policii. Vznikla zatím jen proto, aby se ve městě mohla začít měřit rychlost aut. Jediným strážníkem a zároveň ředitelem městské policie je v současnosti sám starosta města.

Osmitisícové Moravské Budějovice už jednou městskou policii měly. Neosvědčila se a byla zrušena. Od středy minulého týdne je však znovu zřízena a důvod jejího vzniku je netradiční: bez městské policie totiž nemůže město koupit radary na měření rychlosti.

Městem prochází velice frekventovaná mezinárodní silnice, radnice města proto přišla s netradičním řešením. Starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka zdůvodňuje postup takto: „Městská policie má kulaté razítko na to, že může vymáhat pokuty.“

Radnice teď vypisuje výběrové řízení na dodavatele automatického systému, který změří rychlost a zároveň vyfotí auto i jeho řidiče. V některých městech už podobné systémy fungují.

Radnice ještě letos přijme minimálně jednoho strážníka právě kvůli vyhodnocování záběrů z radaru. Od příštího roku už by ale ve městě měla fungovat plnohodnotná městská policie.

Vydáno pod