Jedinečná kuřička hadcová kvete u dálnice

Vysočina - Na Vysočině kvete v těchto dnech vzácný přírodní unikát. U přehrady na Želivce poblíž mostu na 57. kilometru dálnice D1 právě rozkvetla kuřička hadcová. Jedná se o velmi vzácný druh, který se nikde jinde na světě nevyskytuje. Objevený byl až roku 1988.

Kuřička má drobné bílé kvítky, stonky vysoké do deseti centimetrů a trsy rostliny se vyskytují na několika málo místech hadcové skály blízko borového háje. „Kuřička hadcová je českým endemitem, vyskytuje se pouze na dvou lokalitách, a jsou to vlastně jediné výskyty na celém světě,” říká o unikátu Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny. „Byla popsána poměrně nedávno, na konci osmdesátých let minulého století, ten druh je poměrně mladý,” dodává botanik Luděk Čech.

Na jedné straně je rušná dálnice, na druhé Želivka. Dálniční most rozděluje lokalitu výskytu rostliny na dvě části. Dostanou se sem jen zkušení znalci. Terén vůbec není dobře přístupný, ale vzácným rostlinám hadcové podloží vyhovuje. Chrastavec rolní, mochna krantzova i endemitní kuřička jsou právě v plném květu. „Je to drobná rostlinka z čeledi hvozdíkovitých, kvete bíle, v podstatě od května až do července, roste na světlých místech ve štěrbinách hadcových skal a v prosvětlených hadcových dvorech,” popisuje charakteristiky rostliny Luděk Čech. Právě kvůli ní má být oblast Dolnokralovických hadců v blízké době prohlášena Národní přírodní památkou.