Na Brněnsku se sešli příznivci trabantů

Jižní Morava - Východoněmecký lidový vůz značky Trabant má stále své příznivce. Ti se sjeli k Mušovským jezerům nedaleko Brna na celorepublikový sraz.

Hlasitým troubením dnes odstartoval první den setkání tzv. trabantistů z celé České republiky. Od včerejšího večera do autokempu Merkur v Pasohlávkách přijelo přes sto sběratelů, opravářů či jen řidičů těchto německých bakelitových vozů. Trabanti mají dlouhou historii. Ve východoněmeckém Zwickau se jich za třiatřicet let vyrobilo něco málo přes tři miliony. Poslední kousek sjel z tovární linky v roce 1991. „Během prvních šesti let jsme spatřili všechny tři vývojové řady – trabant 500, 600 a trabant 601, což je ten klasický trabant, který u nás známe všichni,” uvedl Vladimír Vlach ze serveru Trabant.cz.

Trabanti vylepšení vynalézavostí některých účastníků však ty komunistické v nejmenším nepřipomínaly. Některým vymoženostem, například tomuto reproduktoru v zadním sedadle, originálním klaksonům či přívěsu pro mimino, by dnes mohli někteří šoféři pořádně závidět. Trabant sraz teprve začal, ale i na další dny je přichystán bohatý program. „Proběhnou soutěže, plavba na trabititaniku, což je střecha z trabanta kombíka a bude se plavat na čas na vodě, protože jsme na břehu jezera, orientační soutěže, jízda zručnosti a večer proběhne mistrovství ČR v trabant tuningu,” vypočítal jeden z pořadatelů srazu Petr Javůrek.

Při hromadném přesunu na zámek Lednice, kam posádky zamířily dopoledne, musela asistovat policie. Vždyť kolona sto troubících trabantů dokáže dopravu pěkně zmást.