Jesenická nemocnice má jednu z nejmodernějších biochemických laboratoří

Jeseník - Díky novému analytickému přístroji se jesenická nemocnice stává jednou z nejmodernějších biochemických laboratoří v republice. Zvládne otestovat 800 krevních vzorků za hodinu, snižuje riziko chyb a přináší lékařům rychlejší výsledky. Tento přístroj stál 7 milionů korun.

U nového biochemického analyzátoru už nemusejí stát dvě laborantky - plně automatizovanou linku může obsluhovat pouze jedna. Nový přístroj všem výrazně usnadní práci a hlavně ji zefektivní. Zároveň dochází i k eliminaci chyb pracovníků laboratoře. „Když se například jeden vzorek od jednoho pacienta zadával do různých analyzátorů, mohlo dojít k pochybení”, uvedla vedoucí laborantka Afrodita Joanidisová.

Moderní sestava má řadu předností. Umožňuje provést více jak 160 metod vyšetření v oborech klinické chemie a imunochemie a na výsledky už lékaři nemusejí tak dlouho čekat. „Dříve některá biochemická vyšetření trvala týdny ne-li měsíc, dnes to máme v rozmezí od dvou minut do dvou hodin dle druhu vyšetření”, pochvaluje si novinku ředitel nemocnice Jan Jedlička.

Podle biochemika Pavla Koupila je tato sestava schopna asi čtyř až pěti tisíců testů za den, počítá v tom pět a půl až šest hodin práce. Nový přístroj patří k nejmodernějším v republice, stejnou sestavu má pouze privátní biochemická laboratoř v Praze.