Loď cestovala na Dalešickou přehradu po silnici

Jihlava - Na miliony korun přišla přeprava lodě ze Soběslavi na Dalešickou přehradu na Vysočině. Trvala celkem tři dny. O víkendu na přehradě zahajují lodní turistickou dopravu. Před cestou se musela kvůli nadměrným rozměrům nákladu přesně vypočítat trasa, proměřit úhly a výšky elektrického vedení, trolejí a stromů.

Tři dny ve dne i v noci provázely davy přihlížejících lidí kolonu s nadměrným nákladem. Nejdramatičtější a nejdelší byla půlnoční jízda Jihlavou. Troleje museli energetici nejprve vypnout a pak postupně zvedat, návěs s lodí by jinak neprojel.

Ve čtvrtek dopoledne vyzvedly speciální jeřáby třicetitunový kolos nejprve nad valník, pak ještě výš, aby neutrpělo osvětlení mostu a teprve pak mohly spustit loď na vodu. ”Trasa se vždycky vybírá podle komplikací, které se vážou na nákladnost přepravy, zákazník chce samozřejmě co nejlevnější přepravu,” říká Libor Klusák z přepravní firmy.

Majitel a provozovatel lodě Pavel Šofr doufá, že bude o lodní turistickou přepravu zájem: ”Hlavně, ať to funguje, ať jsou lidi spokojení a my uděláme všechno proto, aby spokojení byli.”

Přínos lodní dopravy pro kraj zhodnotila starostka Koněšína Hana Žáková: ”Nastartuje region postižený nezaměstnaností. Věřím, že mladí lidé nebudou muset utíkat z regionu a hledat si práci někde jinde.” Loď Vysočina s turisty vyjede poprvé v neděli 1. července, a zahájí tak lodní turistickou přepravu na Dalešické přehradě.