Na 300 protiatomových krytů na jižní Moravě hledá nové využití

Jižní Morava - Kdo by si myslel, že se studenou válkou zmizely i přípravy na ní, ten by se mýlil. Stovky protiatomových krytů totiž stále zůstávají na svých místech. Jen na jižní Moravě je jich k použití připraveno zhruba 270. A některé z nich našly i jiné než vojenské využití: jsou z nich kočárkárny, bary nebo střelnice.

Denis a Z10 se jmenují kryty pod brněnskými dominantami Petrovem a Špilberkem. Ten pod hradem začali totálně nasazení budovat už za druhé války. „Kryt byl určen v té prvé fázi jako chráněné pracoviště pro řídící orgány jak na stupni města Brna tak na stupni jihomoravského kraje,” vysvětluje vedoucí oddělení ochrany obyvatel Brna Jaroslav strašák.

V krytu jsou místa určená pro úředníky, telefonisty a je tu i kuchyňka. A padesát let staré vybavení tady zůstalo: hlavně staré telefonní ústředny. Kryt stejně jako všechny ostatní nikdy nebyl ke svému účelu použit a poslední roky se tu už ani nepořádají cvičení. Je to vlastně takové muzeum pro dva správce, kteří se o něj starají.

„Zvažovalo se využití pro muzeum jako depozitář, zvažovala se také možnost nějakého komerčního využití, ale většinou to naráží na špatnou dispozici těchto objektů a nemožnosti nějakých větších stavebních úprav,” hovoří o obtížích vedoucí odboru správy budov brněnského magistrátu Petr Gabriel.

Přesto si každý může opravit prostor podle toho, jak si rozhodne. Tím se také řídilo například Vysoké učení technické v Brně. V jejich krytu teď funguje soukromá střelnice, do které by se ale stále mohli lidé schovat. „To, co bylo vytvořeno pro to, aby lidi chránilo v případě války, já využiji pro to, abych lidem ukázal, jak se mají bavit,” hovoří o střelnici její provozovatel Jan Hynut.

Kryty už svoji důležitost ztrácejí, podle hasičů jsou teď pro ochranu lidí nejdůležitější budovy, ve kterých žijeme a pracujeme. A pokud se najde odvážný investor, je dost možné, že za pár let budou jména Denis a Z10 popisovat jiné prostory než protiatomové kryty.