Hustopeče: Zákaz koupání trápí turisty i podnikatele

Hustopeče nad Bečvou - Voda ve štěrkopískovém jezeře v Hustopečích nad Bečvou je stále nebezpečná. Platí tu zákaz koupání - voda totiž obsahuje sinice. Místní podnikatelé si ale stěžují. Zaznamenali totiž velký úbytek turistů, kteří se sem jinak každoročně sjíždějí z celé Moravy a Slezska.

Prázdné plochy pro stany, opuštěné restaurace a rekreační chaty - tak to vypadá v okolí štěrkopískového jezera v Hustopečích nad Bečvou. Na větší množství turistů zatím marně čekají místní podnikatelé. Z důvodu zákazu koupání už zaznamenali první ztráty. „Hosté přijíždějí, ale když vidí, jaká je voda, tak odjedou hned pryč,” říká smutně podnikatelka Jaroslava Frydrychová. „Ztráty jsou velké, podle mého názoru jdou do 70 procent,” dodává Lubomír Vaculík.

Se zákazem koupání se turisté v Hustopečích nad Bečvou nesetkávají poprvé. Pro štěrkopískové jezero jej hygienici vyhlásili několikrát i v minulých letech. Na odstranění sinic nejsou ale peníze. „Technické řešení odstranění sinic by znamenalo tak vysoké částky, které jsou nad možnostmi města Hustopeče i podnikatelů, kteří tady působí,” uvedl Václav Vomáčka z městského úřadu Hustopeče nad Bečvou.

Podle hygieniků může voda v štěrkopískovém jezeře lidem způsobit zdravotní problémy - průjmy nebo vyrážky. „Naším zdravotním dozorem bylo zjištěno zvýšené množství sinic, chlorofylu, rozpuštěného kyslíku i celkového fosforu. Z toho důvodu byl vydán zákaz koupání,” řekla Jarmila Lindnerová z olomoucké krajské hygienické stanice.

Štěrkopísková jezera v Hustopečích nad Bečvou patří k turisticky nejvyhledávanějšímu místům na Přerovsku. Ročně sem zamíří několik tisíc lidí.