Čapích mláďat je letos hodně, hnízdiště jsou obsazená

Ostrava - V ostravské části Výškovice mají přírodní raritu. Páru čápů bílých se narodila čtyři mláďata. Tento počet je podle ochránců přírody výjimečný. Mláďata u zahrádkářské osady sleduje každý den Otakar Revenda. Ten má zahradu nedaleko hnízda. Mláďata tady čápi vyvádějí už přibližně pátým rokem.

„Na těch mladých zpočátku není nic vidět, až potom jsme viděli ty hlavičky. Byli jsme překvapení, že jsou čtyři. Staří budou mít co dělat, aby malé nakrmili,” popisuje zážitek zahrádkář Otakar Revenda.

Čtyři mladé čápi, kteří se už učí létat, obdivují také další ostatní sousedé. Podle ochránců přírody se čápům rodí průměrně dvě až tři mláďata. „Čtyři až pět mláďat, to je nadprůměrná úroda,” potvrdil Petr Orel z Českého svazu ochránců přírody. „Můžeme konstatovat, že v letošním roce je takové nadprůměrné hnízdění a že většina hnízdních teritorií je obsazena.”

V ČR hnízdí každoročně přibližně 800 párů čápa bílého. Na přelomu srpna a září čápi odlétají do rovníkové Afriky, kde přezimují. Zahrádkáři a majitelé okolních domů ve Buškovicích věří, že se čápi příští rok vrátí na hnízdo znovu.