Policie v Brně vyšetřuje podezřelé půjčky

Brno - Brněnská policie vyšetřuje organizaci poskytující půjčky v tzv. pyramidovém systému. Zadluženým lidem nabízí úvěry bez ručitele a možnost rychle vydělat výměnou za to, že se do systému registrují za vstupní poplatek 40 tisíc korun. Na případ upozornilo občanské sdružení IQ Roma servis.

Na začátku stojí inzerát: půjčka pro každého, bez prokazování příjmů. Pro lidi, kterým na dveře klepe exekutor, možná poslední naděje. Protože se často jedná o Romy, zareagoval na něj i sociální pracovník IQ Roma servisu Jiří Majzlík, který vysvětluje: „Celá ta věc byla prezentována jako systém pro oddlužnění lidí a nebyla to klasická půjčka.” Zástupci organizace Magic World of Money si ho pozvali do své kanceláře na prezentaci. Tam se dozvěděl, že mu půjčku dají, ale musí se u nich registrovat a shánět pro společnost nové klienty.

Prezentace k programu Magic World of Money se konají pravidelně třikrát v úterý a čtyřikrát ve čtvrtek. Podle obsluhy nedaleké restaurace je vždycky nabito. Na majitelku společnosti Radku Samkovou z Moravských Budějovic ale čekaly reportérky České televize marně. Brněnští zástupci navíc odmítli poskytnout na Samkovou kontakt.

„Mám exekuci a malý plat, tak bych se chtěla oddlužit a pomoct děckám,” říká jedna z návštěvnic prezentace. Nový člen systému přitom zaplatí registrační poplatek a shání další klienty. Za ně dostává provizi. Vydělat pak údajně může i na samotné půjčce. Nejdříve podepíše směnku na 200 tisíc. Z toho 100 tisíc je půjčka a zbylých 100 tisíc má vydělávat díky investorům. Z půjčky pak ještě zaplatí 40ti tisícový registrační poplatek. Nakonec tak odchází jenom se 60 tisíci.

Právnička IQ Roma servisu Veronika Lovritš zdůrazňuje: „V této smlouvě je mnoho ustanovení, která si navzájem protiřečí, vypadávají z ní části věty nebo slova.” Michal Ruml, šéfredaktor a analytik portálu Finance.cz, poznamenává, že jsou pyramidové hry obecně výhodné jen pro to necelé procento lidí, kteří jsou v pyramidové struktuře úplně nahoře

Kromě policie kontaktovali zaměstnanci IQ Roma servisu i obchodní inspekci a živnostenský úřad.

Vydáno pod