Nejstarší vodní elektrárna na Vsetínsku opět v provozu

Vsetín - Za znovuzprovozněním nejstarší malé vodní elektrárny na Vsetínsku stojí nadšení jejího majitele Josefa Fuska, který historickou památku před lety koupil na místním Náhonu. V té době ještě netušil, že turbíny vodní elektrárny, které se naposledy na vsetínském náhonu zastavily v polovině šedesátých let, budou ještě vyrábět elektrický proud.

Celá budova i turbíny se nacházely ve značně zchátralém stavu. Josef Fusek neměl v úmyslu vyrábět elektřinu, ale dnes je mu po pečlivé rekonstrukci odměnou elektřina pro vlastní potřebu. Motivací pro statisícové investice do rekonstrukce byl především stav budovy. „ Ten beton tady je od roku 1924, kdy byla budova postavena – a nejsou v něm žádné prasklinky! To bylo první, co mi utkvělo, co mě motivovalo, abych se dal do práce a začal to repasovat,“ uvedl Josef Fusek.

Jedna z turbín se dnes znovu točí a investované peníze se Josefu Fuskovi nakonec vracejí. Když je dostatek vody, výkon turbíny umožňuje dodávat elektřinu také do veřejné sítě. Kdy se roztočí hřídele druhé turbíny není zatím jisté.

Mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová aktivitu pana Fuska vítá: „ Každou takovou aktivitu vítáme, protože se jedná o technický skvost. My se zase postaráme o vsetínský Náhon, který bychom chtěli do budoucna rekonstruovat.“

Zájemci o tuto zachráněnou technickou památku si ji po dohodě s majitelem budou moci prohlédnout. Ten by ji v budoucnu rád zpřístupnil také široké veřejnosti.