Frankové a Velkomoravané znovu bojovali v Modré

Modrá(jižní Morava) - V bitevní pole se dnes proměnil skazen v Modré na Uherskohradišťsku. Šarvátka z doby Velké Moravy měla i historické opodstatnění. V místě nedaleko Velehradu bylo jedno z nejvýznamnějších velkomoravských opevněných hradišť.

Dvě vojska proti sobě postavil boj o dědictví a moc. Jako výzbroj měli vojáci jen meče, kopí a luky – jako v raném středověku. V 9. století, tedy v době Velké Moravy, se u Modré skutečně bojovalo, potvrdily to i archeologické nálezy. ”V těchto místech stál velkomoravský velmožský dvorec. Myslím si, že se tu zcela určitě nějaké válečné střetnutí z doby Franků a Velkomoravanů uskutečnilo,” míní Luděk Galuška, archeolog z Moravského zemského muzea v Brně.

Frankové slovanská hradiště nikdy nedobyli, Slované je pokaždé zahnali za hranice své říše a tím si uchovali samostatnost. Podle archeologů si lidé význam Velké Moravy pro českou historii málo uvědomují. „Ta doba měla nesmírný historický význam i třeba pro vznik české státnosti a na to se hodně zapomíná,” říká Jaroslav Křivánek z Občanského sdružení Velkomoravané.

Zájem o velkomoravskou historii by měl podpořit už třetí tuzemský archeoskanzen. Jeho stavba se chystá v Pohansku u Břeclavi.

Vydáno pod