Klášťov na Zlínsku vydal prehistorické poklady

Zlín - Archeologové právě dokončili tříletý výzkum na nejvyšším kopci Vizovické vrchoviny na Zlínsku – Klášťově. Je to nejvýše položené a nejbohatší velkomoravské naleziště. Archeologové chtějí, aby se obětní hora stala národní kulturní památkou. A nedaleká obec Vysoké Pole už shání peníze na stavbu muzea.

Počet nálezů na Klášťově archeology ohromil. Je jich na 700! Převážně zbraně, části postrojů, zemědělské a řemeslné nástroje. „Existuje taková teorie, že tohle je symbol válečníků nebo bojových družin, s tím, že původně to sloužilo jako mísa na rychlé zhotovení pokrmů, pokud pokračovala v rychlém tahu jízda, aby se nezdržovali,” říká vedoucí archeologického výzkumu Jiří Kohoutek a v ruce drží jeden z nálezů.

Tak bohaté naleziště nemá zatím obdoby v celé střední Evropě. Archeologové to vysvětlují tím, že dvouhektarové hradisko sloužilo v době Velké Moravy jako posvátná hora, kam Slované přinášeli oběti bohu Perunovi. Jiří Kohoutek potvrdil, že se bude snažit o vyhlášení místa jako národní kulturní památky.

Blízká obec Vysoké Pole usiluje o to, aby alespoň část vzácných předmětů zůstala v místě nálezu. Vede jednání se sedmi evropskými univerzitami. Záměr postavit muzeum dostává konkrétní obrysy. Josef Zicha (NSK), starosta obce Vysoké Pole, dodává: „Bude stát tak pět, šest miliónů korun, které vezmeme v Evropské unii, doufáme.” Podle předpokladu archeologů by podobných míst v České republice mohlo být víc. Na své objevení ale teprve čekají.