V Olomouci byla dokončena rekonstrukce Moravského divadla

Olomou - Moravské divadlo v Olomouci opouštějí řemeslníci a stavbaři. Právě v těchto dnech totiž byla dokončena jeho největší rekonstrukce. Během roku se změnila administrativní část budovy, nové zázemí pak získali umělecké soubory i techničtí pracovníci divadla. Rekonstrukce probíhala za plného provozu divadla a město Olomouc za ni zaplatilo 135 milionů korun.

Budova Moravského divadla v Olomouci byla postavena v roce 1924 a od té doby neprošla žádnou větší rekonstrukcí. Její provoz byl v posledních letech povolen na základě šedesáti různých technických a hygienických výjimek. Loni v létě se pustilo město do rekonstrukce zadní, administrativní části divadla. „Rekonstrukce přišla na 135 milionů korun, z toho nám ministerstvo kultury přispělo 20 miliony,” informoval náměstek primátora Olomouce Martin Major.

Umělci mají k dispozici šatny se sprchou. Do nových prostor se nastěhovali i dílny, prádelna, sklady kostýmů a administrativní provoz divadla. „Každý umělecký pracovník má své soukromí, ve kterém se může připravit a sociální zázemí je tu výborné,” řekla členka opery Michaela Dvořáková.

Nově zrekonstruované prostory Moravského divadla si budou moci návštěvníci prohlédnout ještě před začátkem nové divadelní sezóny v rámci plánovaného dne otevřených dveří. Vedení divadla je připravilo na páteční odpoledne.