Hodonín bojuje s klíněnkou napadající kaštany

Hodonín - Hodonín si pochvaluje, jak se mu daří bojovat s klíněnkou jírovcovou. Listy kaštanů jsou i na konci léta pořád zelené, město je totiž na jaře proti larvám klíněnky chemicky stříkalo. Jiná je situace v dalších jihomoravských městech. Tam už na kaštanech často nezbyl ani lísteček.

Postřiků proti klíněnce se v Hodoníně na jaře dočkalo všech 280 kaštanů. Operaci za 20 000 si teď všichni pochvalují. Stromy vypadají mnohem lépe než v předchozích letech. „Výskyt klíněnky se podařilo zastavit alespoň částečně ve spodních částech stromů,“ potvrzuje místostarostka Hodonína Zuzana Domesová (ČSSD).

Hodonínské kaštany se proto postřiků dočkají i příští rok. Například v nedaleké Břeclavi ale tak radikální léčbu pro stromy neplánují: „Řešíme to pouze shrabováním listí, protože kaštanových alejí je relativně málo a jsou uprostřed města,“ poukazuje Zdeněk Opálka, vedoucí odboru vnitřních věcí Městského úřadu Břeclav. Jak uvádí Ivana Mrkosová z odboru komunálního hospodářství MÚ Hodonín, právě ve spadaném listí totiž larvy klíněnky přečkávají zimu: „Dělá v nich tzv. miny a v důsledku toho dochází zhruba v polovině srpna k předčasnému opadu listů.“

Kaštany se chemicky neošetřují ani v Brně. Podle pracovníků městské zeleně totiž pro ně klíněnka není tou největší hrozbou. Mnohem horší jsou houbová onemocnění a sucho.