V Olomouci se kradou kola

Olomouc - Od začátku roku už ukradli zloději v Olomouci téměř dvě stovky jízdních kol. Policii se ale pátrání po odcizených kolech nedaří, majitelům vrátili pouhých třicet šest z nich. Městská policie přitom nabízí evidenci jízdních kol, která má ulehčit pátraní. Využívá ji ale pouze nepatrný zlomek Olomoučanů.

Olomoučtí policisté přijali 188 hlášení o krádeži jízdního kola a jejich majitelé vyčíslili škodu dohromady na více než dva miliony korun. V Olomouci přitom vlastní jízdní kolo skoro každý a většina Olomoučanů už má zkušenosti se zloději. Některým ukradli kolo již několikrát. Stačí se stavit pro cigarety a kolo je během dvaceti minut pryč. Mluvčí olomoucké policie Marta Vlachová upřesňuje, že zloději kradou nejčastěji ve sklepních kójích, u obchodních domů a institucí. Proto policisté radí, aby si lidé kola zamykali k pevnému bodu za jedno kolo a kostru. Nejlépe je pak mít kolo stále v dohledu.

Městská policie nabízí i evidenci jízdních kol. Podle mluvčí Městské policie Olomouc Lenky Proškové byl zpočátku o evidenci velký zájem, ten v současné době trochu polevil. Do dnešního dne mají v evidenci celkem 2320 bicyklů. „Policii se příliš nedaří ta kola najít, letos se nám podařilo zajistit 36 jízdních kol. Částečně je to i vinou majitelů,” dodává Marta Vlachová. Podle policie totiž majitel svoje kolo neumí dostatečně popsat, nezná výrobní číslo, barvu nebo typ kola.