Tygři ussurijští získali nový pavilon v hodonínské zoo

Hodonín - V hodonínské zoologické zahradě bude v sobotu 1. září otevřen nový pavilon šelem, na který si v současné době zvykají dva exempláře tohoto poddruhu tygra džunglového. Druhové jméno těchto šelem je odvozeno od oblasti ve východním Rusku, kudy protéká přítok řeky Amur – Ussuri. Pro pětiletého samce Amura byl dnešní den náročný a to nejen proto, že byl oddělen od své partnerky Sumi. Zatímco Sumi bude spát ještě ve svém starém výběhu, Amura dnes čeká první noc v novém.

Přimět tygřího samce, aby vlezl do připravené bedny určené k jeho přemístění nebylo vůbec jednoduché. „Pro Amura bylo přemístění nesmírně náročnou zkušeností,” uvedl zoolog Jaroslav Hyjánek. „Instinktivně cítil, že se s ním děje něco, s čím nemá žádnou předchozí zkušenost. Vysoký počet přihlížejících lidí tygra, zbaveného obvyklé možnosti úniku, vystresoval.”

Ředitel ZOO Hodonín však ubezpečuje: „V konečném důsledku se Amurovo stěhování dá přirovnat ke zkušenosti člověka, který se přestěhuje z jednopokojového panelákového bytu do luxusní vily s bazénem a vnitřním vytápěním.”

Nový velký pavilon v hodnotě 22 milionů korun, který byl pro tygry postaven během jednoho roku, uvedl Amura do rozpaků. Jeho první kroky byly nesmělé, ale dotěrným novinářům brzy ukázal, že si je tak blízko svého nového obydlí nepřeje. Dvanáctiletá Sumi se do pavilonu nastěhuje zítra.

Na tygří pár čeká ještě prozkoumávání nového výběhu s jezírkem a s vodopádem. Na toto své první společné dobrodružství v novém domově si ale počkají ještě čtrnáct dní. Do té doby si dostatečně zvyknou na převratné změny ve svých tygřích životech.

Vydáno pod