V Přerově se množí případy násilí

Přerov - Ministryně vlády České republiky pro oblast lidských práv a národnostních menšin Džamila Stehlíková se sešla s přerovským primátorem Jiřím Lajtochem. Důvodem jejich setkání bylo vzrůstající napětí mezi místními Romy a ostatními obyvateli Přerova. Ti jsou znepokojeni množícími se případy násilí, se kterými se ze strany této komunity setkávají v posledních měsících čím dál častěji. Džamila Stehlíková přislíbila, že se bude celou situaci zabývat a vyslovila přerovské radnici podporu.

Vztahy mezi majoritou a minoritou jsou v Přerově napjaté a situace se vyostřuje s každým dalším útokem. Primátor Jiří Lajtoch o místních poměrech jednal s ministryní Džamilou Stehlíkovou. „Já bych chtěl, aby se ta situace nezhoršovala spíš aby se zklidnila a hledáme cesty dobré spolupráce,” vyjádřil se Lajtoch.

„Jsou tady problémy s bydlením, zaměstnáním, se vzdělaností, je tady kriminální činnost. Pokud nebudou tyto činy důsledně trestány, tak pocit beztrestnosti bude trvat," uvedla ministryně Džamila Štehlíková. Zatím poslední případ se odehrál v pátek 2. září večer, kdy skupina mladíků napadla ve Škodově ulici v Přerově pětačtyřicetiletého Slováka jen proto, že jim odmítl dát cigarety. Podle informací ČTK se jednalo o Romy. Přerovští policisté ale tuto informaci nepotvrdili. „My nerozlišujeme, jestli jde o Roma nebo ne”, komentoval informaci ředitel Okresního ředitelství Jiří Zlámal. „Mladíci na muže zaútočili baseballovými holemi a to údery do hlavy a do těla. Muž byl hospitalizován v nemocnici,” uvedla k případu tisková mluvčí okresní policie Miluše Zajícová. Napadený muž nechtěl o svém hrůzném zážitku hovořit. Oslovení Romové ve Škodově ulici říkají, že o incidentu vědí jen z doslechu, a že to někdo způsobil, aby romské etnikum ze Škodovy ulice bylo nenáviděno.

Obyvatelé Přerova jsou množícími se případy zděšeni. Lokalitou v okolí přerovského nádraží, kde bydlí převážně Romové, se bojí procházet už několik let. „Znovu se sejdeme přibližně za 10 dnů, budeme mluvit s představiteli romské komunity, krajskou romskou koordinátorkou, budou tady odborníci prevence kriminality i další lidé jako například policisté i sociální pracovníci.

Přibývajícími útoky se zabývala přerovská radnice už minulý týden. Dohodla se na několika opatřeních, změny ale zatím nejsou patrné.