Na olomoucké univerzitě vznikl spor o funkci děkana

Olomouc - Spor o funkci děkana právnické fakulty v Olomouci vyvrcholí správní žalobou. Podat ji chce Ivo Beneda, kterého rektor Univerzity Palackého Lubomír Dvořák odmítl jmenovat do křesla šéfa nejmladší olomoucké fakulty. Vítěz volby akademického senátu ale považuje rozhodnutí rektora za nezákonné. Podle Lubomíra Dvořáka nemá Beneda pro výkon funkce kromě jiného dostatek zkušeností.

Akademický senát právnické fakulty zvolil jednatřicetiletého Ivo Benedu jako kandidáta na děkana už v červnu. Ivo Beneda si samozřejmě myslí, že je schopen funkci zastávat. Jinak by nekandidoval. Jaroslav Sovinský, předseda Akademického senátu, podotýká: „Samotná volba se provádí tajným hlasováním. Účastnilo se jí všech patnáct členů senátu. Výsledek voleb byl osm pro kolegu Benedu a sedm pro kolegyni Hrušákovou.“

Rektor Univerzity Palackého Lubomír Dvořák, který se ale v závěru srpna rozhodl, že Iva Benedu do funkce nejmenuje však nesouhlasí: „Fakulta v současné době potřebuje v čele člověka, který je respektovaný v obci právníků a to pan Beneda rozhodně není. Druhá věc je způsob, jakým byl zvolen.“ Absence vyššího akademického vzdělání, nedostatek manažerských schopností a malá publikační činnost – to jsou výhrady, které rektor ve svém rozhodnutí uvedl. Ivo Beneda ale považuje tento postup za nezákonný: „Rozhodnutí pana rektora považuji za nestandardní, překvapivé a nezákonné. Proti rozhodnutí rektora Univerzity Palackého podám správní žalobu.“ Lubomír Dvořák je však přesvědčený, že jako rektor má právo rozhodnout o tom, že nebude jmenovat děkana, přestože je to návrh senátu.

Proti tomu, aby byl Ivo Beneda jmenován do funkce děkana, se měla před časem postavit také část pedagogů právnické fakulty. Podle rektora sepsali petici a pohrozili podáním výpovědí. Ivo Beneda tvrdí, že o této záležitosti nemá žádné oficiální informace. Současnému děkanovi Právnické fakulty Michalu Malackovi končí funkční období v říjnu. Kdo jej vystřídá zatím nedokáže vedení univerzity odhadnout.

Vydáno pod